Where lifestyle meets finance
Chill
Overlijden

Wie zijn mijn wettelijke erfgenamen?

In deze blog schreven we over een testament en wat je daar zoal mee kunt regelen. Een belangrijke reden voor het maken van een testament kan zijn wanneer je wilt afwijken van wat er door de wet geregeld is. Om te weten of dat is wat je wilt, is het handig om een goed beeld te krijgen van wie er van je erven als je geen testament hebt. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Wie zijn mijn wettelijke erfgenamen?

1. Je gezin

Met gezin bedoelen we: 

1. Je partner (getrouwd of geregistreerd partnerschap)

2. Je kinderen (volgens geboorteakte en adoptiekinderen)

 Er zijn ook situaties te bedenken waarin gezinsleden niet automatisch erven en er toch een testament nodig is. Denk aan:

- Als je samenwoont met iemand is er bij wet niets geregeld voor je partner. Hij of zij erft dus niets als jullie geen testament laten opstellen. 

- Voor samenwoners is het ook belangrijk om te zorgen dat de vader de kinderen erkend. Niet erkende kinderen zijn geen erfgenaam van hun biologische vader en dat kan heel vervelend zijn. 

- Je stief- of pleegkinderen. Je stief- of pleegkinderen kunnen voelen als je eigen kinderen, maar wettelijk gezien is dat niet zo. Je kunt met een testament regelen dat zij ook erven, eventueel net zoveel als je eigen kinderen. 

Heb je geen gezinsleden? Dan gaat je erfenis naar je naaste familie (zie 2). 

2. Je naaste familie

In deze groep vallen je ouders, broers en zussen. 

Geen ouders, broers of zussen meer? Dan gaat je erfenis naar je familie (zie 3). 

3. Familie

Als er geen gezin of naaste familie is, wordt er breder in de familie gekeken. Heb je nog opa’s, oma’s, ooms, tantes, nichtjes, neefjes?

Geen familie? Dan wordt er gekeken of er verre familie is (zie 4). 

4. Verre familie

Bij verre familie kun je denken aan overgrootouders, oudooms of oudtantes. Vaak de mensen die je zelf misschien niet eens kent, maar die wel ver familie van je zijn. 

Is er dan nog niemand gevonden om de erfenis aan na te laten? Dan wordt je nalatenschap 20 jaar bewaard door de Staat en als er zich dan niemand heeft gemeld, houden ze het. We verwachten niet dat dat vaak voorkomt, maar je moet er wel een scenario voor in de Wet vastleggen. 

Het wettelijk erven blijft dus altijd in de familiesfeer, hetgeen ook logisch is. Je ziet bijvoorbeeld bij samenwonen al dat de Wet jullie dan niet als gezin/familie herkent en dat je daardoor ook niet van elkaar kunt erven. Denk daarom goed na aan wie je jouw nalatenschap wilt achterlaten, wat je voor je kinderen wilt regelen en hoe. Een testament kan in veel gevallen een nuttige aanvulling zijn. Meer weten? Lees er hier meer over.

Reageer