Where lifestyle meets finance
Winterbanden 2
Winterbanden | Geld

Winterbanden: wel of niet nodig?

Mijn man Jeroen werd deze week weer gebeld voor een afspraak om zijn banden te wisselen naar winterbanden. De winterjassen zijn weer uit de kast en bovendien hoort dat bij zijn leasecontract. Ik heb alleen geen abonnement op winterbanden en denk ieder jaar weer: zijn winterbanden nu wel of niet nodig? Ik besloot het dit jaar gewoon eens uit te zoeken.

Wat is het verschil tussen een winter- en een zomerband?

Een winterband heeft zachter rubber dan een zomerband en heeft meer en diepere inkepingen. Dit zorgt ervoor dat je band beter plakt aan een koud wegdek, waardoor je remweg bijvoorbeeld korter wordt en je meer grip hebt op de weg.

Wat kost een winterband?

De ANWB geeft aan dat je voor een gemiddelde band moet rekenen op EUR 80,- tot EUR 100,-. Het verschilt natuurlijk sterk of jij een Smart hebt of een Range Rover, als het gaat om wat voor soort band je nodig hebt. Ook verschilt het qua gebruik: hoe meer kilometers je per jaar rijdt (en wellicht ook zelfs in het buitenland), hoe vaker je voor een duurdere versie zult kiezen.

Qua prijs verschillen de winterbanden en zomerbanden niet meer zoveel als voorheen. Het is natuurlijk wel zo dat je steeds een bandenwissel moet doen als je zomer- en winterbanden afwisselt en je de extra banden ergens moet kunnen opslaan. Mocht je niet zelf willen wisselen en geen garage naast je huis hebben, kan dat dus voor wat extra kosten zorgen. Iets om rekening mee te houden dus.

Verplicht of niet?

Als jij ook een wintersporter bent zoals ik, weet je dat er een aantal Europese landen zijn waar het verplicht is om winterbanden te hebben in de winter. In Nederland is dat niet het geval en is de keuze dus aan jou.

All season?

Twijfel je? Dan zou je ook voor all season banden kunnen kiezen. Deze zitten eigenlijk tussen de zomer- en winterband in qua zachtheid en profiel. Hierdoor kun je ze in alle seizoenen gebruiken, zeker hier in Nederland. Ga je echt op wintersport bijvoorbeeld, blijft het altijd slimmer om voor een winterband te kiezen.

Conclusie: wel of niet nodig?

Als ik alle artikelen en testen lees, trek ik voor mijzelf de conclusie dat het wel voordelen heeft en slim is om voor winterbanden te kiezen wanneer je veel kilometers rijdt. Veiligheid is toch het belangrijkst. Als je niet veel rijdt en/of de auto ook gewoon eens kunt laten staan en een dagje thuis kunt werken (zoals ik), is het de vraag of het nou echt zo nodig is. En in mijn geval zijn all seasonbanden in Nederland een prima alternatief!

Reageer