Where lifestyle meets finance
Woningruil
Wonen | woning ruilen

Woningruil: iets voor jou?

Je leest in tijdschriften weleens over een woningruil. Het bleek een groot succes te zijn of juist één groot drama. Ik blijf het een interessant fenomeen vinden en ging daarom maar eens op onderzoek uit op het wereldwijde web. Want wat is woningruil precies en zou het iets voor jou kunnen zijn?

Wat is woningruil?

Allesweter Wikipedia formuleert woningruil als volgt: van woningruil is sprake wanneer ten minste twee partijen besluiten om hun eigen huurwoning of koopwoning te verlaten en die van de ander te betrekken. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook voor altijd. Het hangt er maar net vanaf wat de situatie en de wensen van de bewoners zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen moeten verhuizen voor hun werk, maar hun woning nog niet definitief op willen zeggen. Een tijdelijke woningruil kan dan een goede optie zijn. Een gezin kan bijvoorbeeld ook groter willen gaan wonen omdat er een kindje geboren wordt, terwijl een ouder echtpaar juist kleiner wil gaan wonen. In dat geval zou een permanente woningruil goed uit kunnen komen.

Woningruil voor huurders

Als twee huurders van woning willen ruilen, dan zullen beide verhuurders hier toestemming voor moeten geven. Beide huurcontracten worden dan beëindigd en er worden voor de betrokken huurders vervolgens nieuwe contracten opgesteld. Het is wettelijk niet toegestaan dat de nieuwe huurprijs wordt verhoogd naar de huidige marktwaarde. De nieuwe huurder heeft zich alleen te houden aan de verplichtingen die in het eigen contract staan. Met verplichtingen van de vorige huurder, heb je als nieuwe huurder in dit geval niets te maken. 

Woningruil voor huisbezitters

Een ruil van koopwoningen werkt net iets anders. Beide woningen worden op hetzelfde moment verkocht en weer gekocht. Op deze manier voorkom je dus dubbele woonlasten. Je moet echter, net als bij het kopen van een huis zonder dat er sprake is van een ruil, rekening houden met de bijkomende kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting en de kosten koper. 

Is het iets voor jou?

Een woningruil kan in bepaalde gevallen zeker interessant zijn! Of dit voor jou geldt, is helemaal afhankelijk van jouw situatie. In hoeverre is de nood om te verhuizen hoog en is het nieuwe huis dé woning waar je de komende jaren zou willen doorbrengen? Zijn je nieuwe woonlasten acceptabel of ben je wat dat betreft beter uit bij je huidige woning? Zet alles gewoon eens voor jezelf op een rijtje! En als op zoek gaat naar een ruilpartner, dan is er op internet een ruim aanbod van potentiële ruilers te vinden. 

Wat zijn jouw ervaringen met woningruil?

Reageer