Where lifestyle meets finance
Ww Aanvragen Of Niet
Werk zoeken

WW aanvragen of niet?

Lezersvraag: Ik had een jaarcontract en dat is niet verlengd en nu sta ik op straat zonder werk. Bijbaantjes wil niet echt lukken (want te veel ervaring en dus duur). Is het slim om ww aan te vragen of zal ik m’n spaargeld op gaan maken?

Het is slim om WW aan te vragen als je er recht op hebt. Hoe lang je er recht op hebt en hoe hoog je WW zal zijn, is afhankelijk van de hoogte van je salaris voor je contract afliep en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Op de site van het UWV kun je een proefberekening maken. Je zogeheten eigen vermogen, zoals je spaargeld, wordt niet meegenomen in de berekening. En waarom zou je dat opmaken als je recht hebt op WW? Je spaarcenten zou je dus in je spreekwoordelijke oude sok kunnen laten voor onverwachte uitgaven. Niks is zo vervelend als geen buffer hebben wanneer je wasmachine onverwachts overlijd of er een hoge energierekening op de mat ligt. 

Verder lezen: Heb ik recht op WW?

De WW krijg je niet eindeloos, maar is zoals gezegd afhankelijk van jouw situatie. Mocht je na afloop van de WW nog geen werk hebben, dan wordt er gekeken of je recht hebt op bijstand, ofwel een WWB-uitkering. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Als je nog geen 18 bent, heb je er bijvoorbeeld geen recht op. Tel je minder dan 27 lentes, dan krijg je vaak alleen nog bijstand als het volgen van een opleiding écht geen optie meer is. Zoek uit wat voor jou van toepassing is, dan weet je dat alvast voor het zover mocht komen. Bij de bijstandsuitkering wordt spaargeld wel meegenomen in de berekening. Zo mag je als single zijnde een vermogen hebben tot EUR 5.850,-: dat kan spaargeld zijn, maar ook een auto bijvoorbeeld.

Verder lezen: Wat is ontslag op staande voet?

Als je veel werkervaring hebt, zijn bijbaantjes niks meer voor jou. Steek liever serieuze energie in het etaleren van je kwaliteiten. Maak bijvoorbeeld een Pinterest-CV, en ga heel, maar dan ook heel veel netwerken. En kijk wanneer je in je in-between-jobs-periode bent wat je wel kan doen, zodat je cv-technisch gezien niet stil staat. Wist je dat het UWV mogelijkheden biedt om weer sneller aan werk te komen? Ze bieden workshops, netwerkbijeenkomsten en hulp bij het starten van een onderneming. Maak daar gebruik van!

Reageer