Where lifestyle meets finance
Zakelijke Telefoonkosten
Ondernemen

Zakelijke telefoonkosten aftrekken? Ja of nee?

Deze is voor alle ondernemers. Mogen we onze telefoonkosten wel of niet aftrekken en wat zijn hierbij de regels? We vertellen hoe het zit.

Je mag als uitgangspunt houden dat alle kosten die je zakelijk voor je onderneming maakt, aftrekbaar zijn. Als die kosten zowel zakelijk, als privé zijn, is alleen het zakelijk deel aftrekbaar.

Verder lezen: Aftrekposten eigen woning

Let op: we richten ons in dit artikel op ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen, zoals de eenmanszaak en de VOF. Je kunt natuurlijk op diverse manieren jouw telefonie hebben geregeld, dus we hebben het opgedeeld in de volgende categorieën:

Vaste aansluiting thuis

1e Vaste abonnement thuis is niet aftrekbaar.

2e Vaste abonnement thuis is alleen aftrekbaar voor het gedeelte dat je hem zakelijk gebruikt.

 Mobiel - op naam van het bedrijf

Zakelijk abonnement: De kosten van een zakelijk abonnement zijn aftrekbaar voor de inkomsten- en omzetbelasting, maar alleen voor het zakelijk gedeelte.

Alleen het toestel: De aanschafkosten van een zakelijke mobiele telefoon zijn aftrekbaar voor de inkomsten- en omzetbelasting.

Zakelijk abonnement met toestel: De kosten van een zakelijk abonnement mét telefoon zijn aftrekbaar voor de inkomsten- en omzetbelasting, maar alleen voor het zakelijk gedeelte.

Mobiel - op naam van jou als privépersoon

Privé-abonnement: De kosten van je privé-abonnement van je mobiele telefoon zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor het zakelijk gebruik en ook voor de omzetbelasting ook in het geval van een eenmanszaak of een VOF. Deze zijn namelijk gekoppeld aan een privé-persoon.

Alleen het toestel: Een privé aangeschafte mobiele telefoon is niet aftrekbaar. Er zijn mogelijkheden om je privételefoon in te brengen in je onderneming, maar dit gaat onder bepaalde voorwaarden. Hoe je dat kunt doen en of het in jouw geval handig is, kun je het best even met je boekhouder bespreken.

Verder lezen: De 5 meestvoorkomende belastingvoordelen voor startende ondernemers

Privé-abonnement met toestel: Als je een abonnement hebt waar je betaald voor je telefoon én abonnementkosten, kun je een percentage in rekening brengen op je winst voor zover jij kunt beargumenteren dat het gaat om zakelijk gebruik. Hoe bepaal je dat? Daar hebben we nergens een eenduidig antwoord op gevonden, behalve dat we overal terugzien dat je zelf een goed onderbouwde schatting moet maken. Wees zo eerlijk mogelijk. Bij welk percentage kun je jezelf nog in de spiegel aankijken? Pas dat toe. Bij twijfel: even schriftelijk voorleggen bij de belastinginspecteur van jouw regiokantoor.

We hopen je hiermee wat handvatten te hebben gegeven om aan de slag te gaan met jouw administratie. Extra tip: bewaar ook de facturen goed van je telefoonrekeningen. Deze horen thuis in jouw administratie.

Hoe heb jij dit geregeld in jouw bedrijf? Jouw reactie helpt weer vele anderen!

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan hier de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

Reageer