Where lifestyle meets finance
Zakgeld Geven
Kinderen | zakgeld

Teken met je kind dit zakgeldcontract

Hoe leuk? Een zakgeldcontract opstellen samen met je kind. Allebei jullie handtekeningen eronder. Op How 2 Spend It staat een gratis, leuk vormgegeven contractje om te downloaden.

Misschien kun je je het nog wel herinneren van vroeger: het wekelijkse moment waarop je zakgeld kreeg. Toen je kleiner was, vroeg je je misschien af welk snoepgoed je deze week voor het geld zou kopen. En toen je ouder werd, spaarde je misschien wel voor een nieuwe Nintendo of je eerste televisie. Hoe dan ook: grote kans dat je opgegroeid bent met zakgeld en daardoor hebt leren omgaan met geld.

Kinderen en zakgeld

In Nederland krijgt 69% van alle kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud zakgeld*. Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zijn kinderen zich op zesjarige leeftijd bewust van muntjes en kunnen ze de waarde van geld herkennen. Op jonge leeftijd beginnen met het geven van zakgeld kan dus heel goed! Uit onderzoek blijkt daarnaast dat kinderen die zich op jonge leeftijd bewust zijn van geld, op latere leeftijd beter in staat zijn om op financieel gebied voor zichzelf te zorgen.

Leren omgaan met geld

Het geven van zakgeld is een goede manier om kinderen spelenderwijs te leren omgaan met geld. Op jongere leeftijd gaat het geld vaak op aan snelle aankopen, zoals snoep, boekjes en speelgoed. Oudere kinderen hebben daarentegen vaak een spaardoel. Het is helemaal niet erg dat kinderen een langere periode moeten sparen voor bijvoorbeeld een spelcomputer. Zo leren zij juist dat grotere aankopen niet vanzelfsprekend zijn en dat ze geduld moeten hebben om deze aan te schaffen. Op latere leeftijd hebben je kinderen hier alleen maar profijt van!

Spaarpot of bankrekening

Je kunt kinderen op jongere leeftijd een spaarpot geven. Hiermee is het geld tastbaar, kunnen ze het geld zelf tellen en weten ze precies wat ze uitgeven. Een bankrekening is een goede optie als kinderen wat ouder zijn, vanaf een jaar of 10. Ze leren zo dan meteen hoe bijvoorbeeld pinnen werkt en dat door pinnen de bankrekening leger raakt.

Hoeveel zakgeld geven?

Dit bedrag is helemaal afhankelijk van wat je zelf wilt. Wat mag of moet je kindje bijvoorbeeld van zijn of haar zakgeld kopen? Met welke regelmaat geef je zakgeld (wekelijks of maandelijks) en wat heb je zelf te besteden? Een kind van 8 jaar bijvoorbeeld krijgt wekelijks een bedrag tussen €1,20 en €2,00*. Dit is echter een gemiddelde, jij bent als ouder vrij om te bepalen wat voor jullie een goed bedrag is. Wil je weten wat de gemiddelde bedragen zakgeld zijn per leeftijd? Bekijk het op de website van het Nibud.

Afspraken maken over zakgeld

Hoeveel zakgeld je ook geeft, het is belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je kind en er afspraken over te maken. Maak je kind duidelijk welk bedrag hij of zij krijgt, op welke dag en wat er wel of niet met het geld gedaan mag worden. Praat ook over bijvoorbeeld een zakgeld-verhoging: wanneer is dit het geval? Je kunt ook een zakgeldcontract opstellen. Dit is vaak een leuke en ‘officiële’ manier om jullie afspraken vast te leggen en het laat je kind meteen het belang van zakgeld en de gemaakte afspraken inzien.

Download het contractje dat wij bij How 2 Spend It voor je maakten, hier.

*Bron: Nibud

Reageer