Where lifestyle meets finance
Zo Vind Je Jouw Droombaan
Solliciteren

Zo vind je jouw droombaan! 6 gouden tips

Werk zoeken is alles behalve een makkelijke klus Toch kun jij er voor zorgen dat je de baan van je dromen gaat vinden. Deze tips kunnen je daar bij helpen, dus lees snel verder. 

1. Doe aan personal branding

Als je nu al denkt dat je toch geen baan vindt, omdat je niks bijzonders te bieden hebt, waarom zou de werkgever daar dan anders over denken? Ga eens op zoek naar jouw kwaliteiten en talenten. En presenteer dat op een creatieve manier, zoals bijvoorbeeld met een moodboard, een pinterest bord, een interview met oud-collega’s, enzovoorts. Zorg dat jij weer het vertrouwen krijgt dat jij absoluut de best woman for the job bent! En... gebruik deze creatieve uitspattingen ook voor je sollicitaties! Het is toch veel leuker om iemand via zijn Pinterest CV te leren kennen, dan via een saaie brief?

2. Weet je waarde

Je weet je positieve punten en je aandachtspunten. Positief nieuws: Je aandachtspunten kun je aanpakken! Heb jij gaten op je CV? Nu is het de tijd om ze op te vullen. Mis je voor jouw droombaan ‘projectervaring’? Biedt je aan bij bedrijven: jij kunt je nu gratis of goedkoop aanbieden om projecten te draaien en zij hebben iemand die het project voor ze opzet! Win-win, als je het ons vraagt. Tip: How 2 Spend It heeft ook wel eens dit soort functies vrij, dus schroom niet om ons te vragen. En met een beetje geluk ziet het bedrijf dat ze jou echt moeten hebben en kun je daar alsnog betaald aan de slag.

Verder lezen: Twee baantjes niet goed voor je pensioen?

3. Zet je tijd waardevol in

Heb jij wel eens een baan gevonden op zo’n vacaturebeurs? Juist. Wij ook niet. Wees kritisch en ga alleen als je echt denkt dat er kansen liggen voor je. Je kunt die dag misschien beter besteden aan het opdoen van ervaring en het bedenken van manieren om op te vallen in plaats van te verdwijnen in de menigte op zo’n beurs

4. Ga netwerken!

Het klinkt misschien als een open deur. Maar netwerken is alles. En kan heel leuk zijn. Want laten we wel wezen: lekker lunchen doe je met veel plezier. Maar in dit geval noemen we het netwerken. Loop jouw LinkedIn profiel nog eens door en kijk wie een interessant netwerk hebben voor de branche/functie waarin jij wilt werken. En nodig die dan uit om lekker te lunchen en bij te praten. Het spreekt vanzelf dat je tijdens die lunch vertelt dat je heel graag een gave baan zou willen, toch?

Dit is misschien de enige keer in je leven dat je zo de tijd krijgt om stil te staan bij wat je eigenlijk wilt met je leven. Misschien is dit wel jouw kans om jouw plannen voor een eigen bedrijf te ontwikkelen. Of misschien ga je toch die carrièreswitch maken? Nu is je kans!

5.  Wees een stap voor in het sollicitatiegesprek

De kans bestaat dat je op een functie solliciteert die onder of juist boven jouw kwalificaties ligt. Probeer dan vooraf alvast te bedenken wat de vragen gaan zijn die de HR-manager gaat stellen. Als de baan meer vraagt dan jij tot nu toe kan bieden, zorg dan dat je op zoek gaat naar mogelijke studies en vraag oud-collega’s om te bevestigen dat je dingen snel oppakt en leert. Ben je overgekwalificeerd voor de baan, zorg dan dat je alle argumenten al bedacht hebt die er voor gaan zorgen dat hij/zij gelooft dat je hier niet alleen bent tot er iets beters voorbij komt.

Verder lezen: Een nieuwe baan via LinkedIn? Zo doe je dat.

6.         Blijf positief

Laat de moed niet in je schoenen zakken na een afwijzing, maar zorg dat het je sterker maakt. Leer ervan en ga verder, hoe moeilijk dat soms ook zal zijn. Je gaat die baan vinden: dat is zeker! En niks kan zo opluchten als even je hart uitstorten bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Verder zijn er leuke initiatieven zoals “metzonderwerk” die je kunnen helpen.

Reageer